[vc_row inner_container=”true” padding_top=”0px” padding_bottom=”10px” border=”none” bg_color=”#9e9e9e”][vc_column width=”1/1″][/vc_column][/vc_row][vc_row inner_container=”true” padding_top=”0px” padding_bottom=”40px” border=”none”][vc_column width=”1/1″]

Upplev > Besöksmål > 57 – Elmtaryd vägskäl
(Visa karta)

57 – Allmänna besöksmål

Elmtaryd vägskäl

Text: Gunvor Karlsson
Bild: Arkivbild

Store Udde-vägen
Vid Elmtaryds fyrvägskors leder vägen rakt fram till den sydligaste delen av Agunnaryd, som vid Älvanäs bro möter Pjätteryds socken. Vägen till höger leder till Elmtaryds gård och mot Elmtåsa by. Vägen till vänster, ”Store-Udde”- vägen, tillkom efter gemensamt beslut den 3 juli 1871, mellan undertecknande jord-ägarna i närliggande byar. Det blev en viktig transportled till Möckeln med virke för flottning till Möckelns sågverk.

Senare anlades en såg vid Store Udde omkring 1920 med flera anställda sågverksarbetare. Man ser även en räls på platsen och man kan ännu finna betongfundamant efter sågverket på stranden.

Grundsbacka-liden
Strax före vägskälet passerar man Grundsbackaliden  där enligt sägen en olycka har skett med ett brudpar. När dessa kom åkande från kyrkan med häst och vagn blev hästen skrämd och skenade. Vagnen välte och det unga paret föll i ett kärr som förut fanns här varvid de drunknade. Berättelsen har dock inte kunnat beläggas.

Omkring 1950-talet var Grundsbacken en hög och tröttsam backe, men uppe på krönet fanns en bänk att vila på. Platsen upplevdes ändå som kuslig då berättelsen etsat sig fast och man satt inte länge på bänken.

I samband med vägförbättring sänktes backen.

[/vc_column][/vc_row]