Om

Officiell webbplats för besökare

VisitAgunnaryd.se är Agunnaryds officiella webbsida för turism som ska göra det lättare för besökare att orientera sig i byn och hitta alla dess smultonställen oavsett vilken enhet du använder.

All information på hemsidan utgår från den lokala guideboken ”Besöksmål Agunnaryds Rike-domar”, utgiven av Agunnaryds Allehanda och Agunnaryds Hembygdsförening 2013. Besöksmålen är märkta med samma numrering som finns i boken. Är du intresserad av att köpa guideboken är du välkommen att kontakta Agunnaryds Hembygdsförening Gunvor Karlsson.

Webbsidan är skapades av Robin Håkansson, som ett projektarbete när han studerade media & estetik tredje året på Smålandsgymnasiet i Växjö Robin  är bosatt i Agunnaryd, och är nu delägare i det Ljungbybaserade Mediabolaget POZ Media .

Om Agunnaryd

Agunnaryd är en tätort i Ljungby kommun, Kronobergs län, och kyrkby i Agunnaryds socken med cirka 600 invånare. Agunnaryd ligger i sydvästra Småland cirka 50 km från Växjö och 200 km från Malmö. A:et i Agunnaryd är världskänt, då möbeljättens “IKEA” är bildat av initialerna för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.

Agunnaryd är en typiskt småländsk by, med närhet till skogen och sjöarna som bjuder in till härliga naturupplevelser. Det är en plats för dig som söker avkoppling på din semester.

Samhället

Bebyggelsen i Agunnaryds tätort, byn Bråna, är samlad väster om genomfartsvägen och består framför allt av trävillor i varierande åldrar. Det finns cirka 60 villor och 40 hyres- och bostadsrätter.

I Agunnaryd finns bland annat kyrkalanthandelskola och idrottsanläggning.

2010 utsågs Agunnaryd sockenråd till ”årets lokala utvecklingsgrupp” av Riksorganisationen Hela Sverige ska leva. Utmärkelsen fick sockenrådet för sitt sätt att aktivt arbeta för bibehållen service på landsbygden.

Näringsliv

Arbetspendling är vanlig till Ljungby, men även till Liatorp och Älmhult. I Agunnaryd finns bland annat snickeri- och byggföretag.

Agunnaryd var ett av de områden som i januari 2005 blev värst drabbat av Orkanen Gudrun.

IKEA

Agunnaryds mest bekanta företag är möbelföretaget IKEA. Företaget har sitt ursprung i Agunnaryd, grundat 1943 av Ingvar Kamprad på gården Älmtaryd, tidigare stavat med E, och 1953 flyttat till Älmhult, där det sedan växte sig stort. Under tiden verksamheten bedrevs i Agunnaryd var det endast en mindre postorderfirma. Firmanamnet är bildat av Kamprads namn- och adress-initialer.

Utflyktsmål

Se i boken/fliken Besöksmål under upplev.

Cirka 30 km från Agunnaryd ligger Älmhult, där bygdens son Ingvar Kamprad startade sitt första IKEA varuhus. I Älmhult kan du besöka IKEAs museum och även ett helt nybyggt IKEA-varuhus (2012) och ett unikt “IKEA Fynd”.

Cirka 20 km väster om Agunnaryd ligger staden Ljungby. Här finns bland annat Kronobergs läns bildkonstmuseum ”Ljungbergmuseet” och det alldeles unika Sagomuseet och de tre kommunerna Ljungby, Älmhult och Alvesta utgör sagobygden. Runt om i kommunerna finns flera ”sägenplatser” några sådana finns också i och i närheten av Agunnaryd, AgundaborgHalta Kajsa och Trollsmeden i Nockarp med flera.

Cirka två timmars bilfärd från Agunnaryd hittar du Glasriket, här kan du ta del av den svenska glasblåsarkulturen. Väljer du att bo och ha Agunnaryd som utgångspunkt för din semester har du många spännande dagsutflykter inom ett par timmars resa med bilen, till exempel Astrid Lindgrens Värld (160km), Ullared (120 km), Skånes Djurpark (120), Tosselilla Sommarland (160km) och mycket mer.[/text_output][/vc_column][/vc_row]